Nasveti

Obrezovalnik žive meje

Obrezovalnik žive meje

Živo mejo po navadi nasadimo na mejno območje naših parcel z razlogom razdelitve oziroma omejitve med parcelami ali parcelo in cesto. Živa meja, ki je nasajena ob cesti bo zadrževala pline in dodatno zvočno izolirala vašo posest, obenem pa bo dajala tudi videz urejene okolice. Dejstvo je, da je potrebno živo mejo redno vzdrževati, da le ta ostane gosta, lepa in tako služi namenu s katerim je zasajena. Osnovno opravilo pri vzdrževanju žive meje je definitivno obrezovanje, ki ga moramo opraviti vsaj enkrat (iglaste), bolj priporočljivo pa dvakrat do trikrat na leto (listnate) in sicer v času po prvi (spomladi) in drugi vegetaciji (sredi poletja). 

Tako kot za vsa hišna opravila je tudi tukaj zelo pomembna izbira pravega orodja. Žive meje se seveda ne reže s sekiro ampak z za to namenjenim orodjem, obrezovalnikom žive meje. Pri nakupu obrezovalnika žive meje pa je potrebno biti zelo pozoren in seznanjen z različnimi vrstami le teh. 

Na samem začetku si je treba odgovoriti na nekaj vprašanj, da bomo lažje prišli do orodja, ki bo optimalno za naše potrebe. Kakšna je živa meja ki si jo želimo obrezovati, listnata, iglasta, z debelimi vejami ali s tanjšimi vejicami? Kakšna bo obrezovana površina, je žive meje veliko ali le nekaj metrov? Imamo v bližini žive meje električni priključek? Je živa meja visoka in potrebujemo lestev za obrezovanje ali jo lahko obrezujemo iz tal?  Po odgovorih na prejšnja vprašanja smo prišli do določenih okvirov, znotraj katerih lahko najdemo orodje za naše potrebe.

Prva odločitev pri izbiri je, kakšen motor bomo izbrali? Bo to bencinski motor, ki je težji vendar ima veliko moč in je z njim gibanje neomejeno. Dodatna pozitivna stran pri bencinskih motorjih je, da z delom nismo časovno omejeni, če imamo le dovolj goriva pri roki. Torej takšen motor izberemo, če imamo veliko površino žive meje in v njej debelejše veje, katere bo bencinski motor lažje rezal kot električni motor. Zavedati se je treba, da so takšni motorji tudi veliko težji in glasnejši od električnih. 

OBREZOVALNIK ŽIVE MEJE MEJO MOT. ACTIVE 75cm

329,00 
Motorni obrezovalnik žive meje je primernen posebej za velike parcele, parke in pokrajne.

Pri obrezovalnikih z elektro motorjem imamo izbiro med dvema vrstama. Obrezovalniki na kabel in obrezovalniki na akumulator (baterijo). Pri obrezovalnikih na kabel moramo biti previdni pri ravnanju s samo napravo, da slučajno ne poškodujemo kabla. Po drugi strani pa je prednost takšnega obrezovalnika v tem, da z njim nismo časovno omejeni, saj imamo konstanten vir energije in lahko orodje nemoteno uporabljamo, dokler z delom ne končamo. Dodatna prednost je tudi sama teža orodja, ki je med vsemi naštetimi najlažja, saj ne vsebuje ne bencinskega motorja ne baterije, ki dodatno oteži orodje. Tako boste lahko s takšnim obrezovalnikom delali veliko dlje kot s težjim bencinskim. 

Naslednji so obrezovalniki žive meje na baterije. Pri teh obrezovalnikih ne boste imeli nobenih težav s kablom za elektriko ali z dotakanjem goriva in težo bencinskega motorja. Baterijski obrezovalniki so primerni za manjše žive meje in bolj odročne lokacije, kjer ni priključkov za elektriko. Delovanje je tiho in teža samega stroja je zelo zmerna. Tudi baterije postajajo vse zmogljivejše in tako lahko z njimi delamo veliko dlje, kot pred nekaj leti. 

OBREZOVALNIK ŽIVE MEJE BAT. CRAMER 40HD61

122,21 

Artikel se prodaja brez baterije in polnilca, ki se dokupita posebej.OBREZOVALNIK ŽIVE MEJE BAT. CRAMER 82HD66

229,99 

Artikel se prodaja brez baterije in polnilca, ki se dokupita posebej.ŠKARJE ZA ŽIVO MEJO BAT. MAKITA DUH523Z

190,46 

Artikel se prodaja brez baterije in polnilca, ki se dokupita posebej.Ob nakupu ne pozabite na zaščitno opremo, predvsem pa preverite ali prodajalec po prodaji nudi tudi storitve servisiranja.