Nasveti

Kako izbrati kvalitetne baterijske škarje

Kmalu se bo začela pomlad in z njo tudi prva spomladanska opravila. Eno izmed teh opravil je obrezovanje sadnega dreva in vinogradov. Vsi, ki imamo v lasti sadovnjak ali vinograd vemo, da je obrezovanje zamudno delo, ki zahtevo veliko mero potrpežljivosti, natančnosti in če delo opravljamo ročno, kar nekaj kondicije in  moči v rokah. To velja predvsem v primerih, kjer ob urejanju raslih več tisoč rezov s škarjami in se po ogromno ponovitvah lahko pojavijo resne bolečine v roki. V takšnih primerih priporočamo uporabo baterijskih škarij, ki so postale zelo dodelane in cenovno sprejemljive za uporabnike tako manjših kot tudi večjih obdelovalnih površin.

Spekter ponudbe baterijskih škarij je zelo širok, zato si moramo že na začetku odgovoriti na nekaj vprašanj, da bomo lahko izbrali model baterijskih škarij, ki bo ustrezal našim potrebam. 

Prvo vprašanje, ki si ga moramo zastaviti je; za kaj bomo škarje uporabljali- ali bomo z njimi obrezovali le trto, ali jih bomo uporabljali tudi za sadno drevje in za čiščenje grmičevja. Če bomo z njimi obrezovali tudi sadno drevje in čistili grmičevje potem bomo potrebovali škarje, ki bodo kos tudi debelejšim vejam. Koliko imamo za obrezat? Ali imamo velik sadovnjak ali vinograd v katerem bomo potrebovali škarje, katerih baterija bo zdržala dlje časa ali jih bomo uporabljali samo kakšno uro ali dve.  Po odgovoru na ti dve vprašanji se lahko lotimo izbire primernih baterijskih škarij za naše potrebe.

V prvi vrsti je dobro, da izberemo škarje priznanega proizvajalca, kot so Cramer, BlueBird ali Makita, ki so v panogi obdelovanja rastlinja zelo dobro uveljavljeni.

S tem se znebimo nezadovoljstva pri nepredvidenih okvarah in smo lahko prepričani, da bo orodje delovalo takrat ko ga bomo potrebovali. 

Pri izbiri smo pozorni tudi na material za rezila škarij. Tukaj moramo biti odločni, da izberemo le najboljše materiale, kot so SK5 švicarsko jeklo, ki bo našim škarjam zagotavljalo izredno moč in čvrstot, ter bo podaljšalo življenjsko dobo rezila in posledično samih škarij. 

Na tržišču najdemo kar nekaj različnih modelov baterijskih škarij. Tako najdemo v ponudbah škarje, ki režejo od debeline 0 do 25mm, te škarje so uporabne predvsem za obdelavo vinogradov in manjšega grmičevja. Za obdelavo debelejših, močnejših vej pa imamo na tržišču škarje, ki režejo do debeline 40mm in so primerne za obrezovanje sadnega drevja ter debelejši vej grmovja. Razen širine samega reza bodimo pozorni, da imajo škarje dvojno odpiranje rezila ter progresiven rez. Pri rezilih ne smemo pozabiti na zaščito zato priporočamo nakup škarij s proti vreznim sistemom, ki vam lahko reši prst. 

Baterijske škarje lahko nato razdelimo še na dve vrsti. Škarje, ki imajo vgrajeno baterijo in škarje katerih baterijo si zapnemo za pas ali si jo oprtamo. Škarje z vgrajeno baterijo so zaradi velikosti baterije šibkejše, a njihova baterija lahko še vedno zdrži med 2,5 in 4,5 urami. Pri nakupu škarij z vgrajeno baterijo bodimo pozorni na modele, ki v svojem paketu vsebujejo 2 bateriji tako, da boste lahko med polnjenjem ene baterije škarje še vedno lahko uporabljali. Čas polnjenja baterij znaša lahko tudi toliko kolikor časa uporabljamo stroj.

Pri škarjah, ki imajo zunanjo baterijo pa je zgodba nekoliko drugačna. Zaradi večje baterije (ki ni omejena na velikost škarij) imajo takšne škarje več moči in lahko posledično režejo debelejše veje. Tudi sama teža škarij se zaradi zunanje baterije, ki nam je ni potrebno nositi v roki zmanjša. Te škarje so primerne za obdelovanje večjih drevesnih in vinogradniških površin saj nam večja baterija omogoča rezanje debelejših vej in daljšo uporabo. Čas polnjenja baterije znaša nekje med 2,5 in 3,5 urami.

Dobro je izbrati škarje katere imajo zaslon, ki vas opozarja na procent napolnjenosti baterije in število rezov, ki ste jih že opravili. Material ročaja škarij bo vodilo pri udobnem delu, saj nam bodo prijetnejši materiali in ergonomsko oblikovani ročaji nudili veliko večjo mero udobja. Pri rezu na večjih površinah priporočamo tudi etui, v katerega jih lahko odložimo in sprostimo roki za dodatna opravila. Pri samem nakupu pa se je dobro pozanimati tudi o informaciji ali imajo škarje možnost teleskopskega podaljška s katerim bomo lahko višje veje rezali brez uporabe lestev, kar bo samo delo naredilo veliko bolj varno in hitro. Nekateri modeli imajo možnost  baterijskega teleskopskega podaljška, ki se preko brezžičnega signala povežejo s škarjami. 

V primeru, da so nam za naša opravila baterijske škarje premalo, obstajajo na tržišču tudi baterijske ročne verižne žagice, ki imajo dolžino meča do 10 centimetrov in tehtajo vsega skupaj 800 gramov. Z njimi lahko enostavno, brez pretiranega napora režemo veje do debeline 10 centimetrov.

Izberite v trgovini

ŠKARJE BAT. BB PS 22-40 4Ah

699,99 
Vsestranske baterijske škarje proizvajalca BlueBird, ki jih lahko uporabljate v vinogradu v sadovnjaku, na vrtu ali pri obdelavi grmičevja.

ŠKARJE BATERIJSKE BLUEBIRD PS 22-23

189,00 
Vsestranske baterijske škarje s katerimi boste pozabili na žulje in bolečino v roki.

ŠKARJE BAT. CRAMER 82P

1.388,88 

Artikel se prodaja brez baterije in polnilca, ki se dokupita posebej.ŠKARJE GARDENA ZA VIŠINSKO OBREZOVANJE

65,99 
Striženje visokih vej s tal - za suh in trd les.
ali od 11,52 € / mesec
Beri dalje