Nasveti

Nasvet pri nakupu robotske kosilnice

Na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo za nakup robotske kosilnice?

Vse več ljudi se zaradi praktičnosti dandanes odloča za nakup robotske kosilnice.

Predvsem zato, ker čas, ki bi ga porabili za košnjo ga lahko porabimo kje drugje, razen za tiste, ki jim je košnja pravzaprav sprostitev. Preostale glavne prednosti so, da ni potrebe po polnjenju z gorivom, izboljša se travna ruša, prežene krte, ne motite sosede s hrupom, manjša potreba po gnojenju saj travni odkosi poskrbijo za sprotno dognojevanje. ipd).

 Ko kupujete robotsko kosilnico najprej preverite za kolikšno površino košnje je le ta namenjena. Podatek je vedno podan za raven teren, po katerem kosilnica kosi 24 ur na dan ter vse dni v tednu. V kolikor imamo recimo travnik površine 500m2 in želimo, da kosilnica kosi 12 ur na dan vse dni v tednu, moramo izbrati kosilnico za površino 1.000m2, v kolikor recimo 1/3 terena visi več kot recimo 15% pa že potrebujemo kosilnico za 1.500m2. Maksimalni kot terena je tudi pomemben, saj v kolikor imamo naklon terena večji od zmožnosti kosilnice le ta ne bo delovala. Pri tem se velikokrat pozabi na vstopni kot naklona, ki je pri večini boljših proizvajalcev okoli 15%. V kolikor imate vstopni kot naklona večji od tega je potrebno prilagoditi teren ali območje delovanja kosilnice. Eden od ključnih elementov za doseganja časa košnje (in višino cene robota) je kvalitetna in dovolj močna litijeva baterija. V primeru bolj zapletenih terenov nam lahko dodatno olajša doseganje boljšega rezultata košnje dodatna vodilna žica ter pred programirane točke začetka košnje. Vsekakor mora imeti robotska kosilnica nastavljivo višino košnje, da lahko v suhih in vročih poletjih višino zvišamo ter s tem omogočimo travi, da preživi vroče dni.

Povezljivost

V današnjem času je povezljivost zelo pomembna. Z robotom se lahko povežemo v njegovi bližini preko brezžičnega omrežja (WI-FI) v kolikor le to pokriva tudi vrt ali Bluetootha; vsekakor je najboljša izbira robot, ki ga lahko upravljamo preko aplikacije na pametnemu telefonu preko mobilnega vmesnika (GSM), ki ima tudi GPS modul, tako, da lahko svojemu robotu tudi sledimo kje se nahaja, recimo v primeru, da se je kje na večjem vrtu zagozdil ali pa da ga je kdo odtujil, prav tako lahko nastavimo omejitev delovanja z GEO lokacijo (robot nas obvesti, da se je znašel izven nje). Večina boljših proizvajalcev ima strošek GSM povezave vključeno v ceno za prvih 3-5 let, po tem pa lahko plačujete letno naročnino v višini par 10 EUR. Boljši roboti imajo tudi različne senzorje, da ne delujejo v primeru zmrzali in v primeru da je padlo preveč dežja ter s tem preprečijo, da bi robot na razmočenem terenu povzročal škodo. Ker se robotska tehnologija ves čas izpopolnjuje je dobro kupiti robota, ki omogoča posodobitve programske opreme pri pooblaščenem serviserju ali kar celo avtomatično na daljavo.

Montaža

Pred montažo robotske kosilnice je pametno travo dobro prezračiti ter s tem odstraniti plevel iz vašega travnika, saj ko kosilnica mulči travo razširja zasevke iz travnika- v kolikor je na travniku plevel, se bo tudi ta raznesel. Po daljši uporabi robotske kosilnice se trava zgosti, kar na daljši rok tudi zmanjšuje razširjane plevela in maha. Razmisliti moramo tudi o širini ozkih prehodov, saj 50cm, ki je dovolj za človeka, ni dovolj za robotsko kosilnico. Boljše robotske kosilnice zmorejo premagovati ozke prehode širine 60 cm. Montažo lahko hitro in kakovostno pri vas opravijo za to strokovno usposobljeni ljudje, ki za svojo storitev računajo nekje okoli 1 EURO za položen 1m kabla. Lahko pa jo opravite tudi sami. Za 1.000m2 vam bo vzelo od 2-4 ure časa v kolikor ste malo bolj tehnični tip. Potrebno je dosledno slediti navodilom proizvajalca, saj je večina težav pri robotskih kosilnicah povezane z napakami pri montaži. Kosilnica lahko prehaja iz enega na drugo območje, recimo tudi čez tlakovce, vendar je potrebno pri tem upoštevati, da pri prehodu iz in na travo ni robov ter da bo s časom prišlo do obrabe koles ter da se kakšen kos odkošene trave znajde tudi na tej površini.

Pred montažo je potrebno izmeriti obseg terena za košnjo ter dolžino od polnilne postaje do najbolj oddaljene točke, kjer bo pripet vodilni kabel. Tako vidimo koliko materiala za montažo bomo potrebovali ter s tem ugotovili ali je proizvajalec že ob robotu dobavil dovolj kabla in spojk, oziroma kateri set za montažo (nekateri proizvajalci prodajajo robote brez materiala za montažo) potrebujemo kupiti ob nakupu robotske kosilnice. S postavitvijo mejnega kabla bomo tudi določili delovno območje. Brez mejnega kabla robot ne more delovati. V razvoju so nove tehnologije, ki bi omogočale delovanje robota brez mejnega kabla.

Reakcija domačih živali

Reakcija domačih živali na robotske kosilnice so zelo različne. Imeli smo primer, ko se je na začetku velik nemški ovčar skril v svojo uto, pudelj je neutrudljivo lajal na robota, ko se je le ta premikal po »njegovem vrtu«, že čez dva tedna pa sta ga oba le še opazovala in se nista pustila motiti pri svojem početju. So pa tudi pasme, ki hočejo robota na vsak način ustavit in se zato ne razumeta dobro skupaj na vrtu. Kljub vsem tehničnim zaščitam se priporoča, da majhni otroci in živali niso na vrtu nenadzorovani med tem ko robot deluje, da ne pride do neljubih nesreč.

Stroški uporabe

Stroški uporabe robotske kosilnice so dokaj nizki. Potrebno je občasna menjava nožkov (cca 3 EUR na set) saj se le ti ne brusijo. Ko vidimo, da košnja ni več tako učinkovita ali da robot ropota, kar je po navadi posledica poškodovanih (zvitih) nožkov zaradi udarca v trdo oviro, kot recimo kamen, se prav tako vsi nožki zamenjajo. Kakovostne in energijsko učinkovite robotske kosilnice za površino 1.000m2 porabijo ob celodnevni košnji vse dni v tednu okoli 8kWh/ mesec elektrike, za vsakih nadaljnjih 500m2 pa dodatne 2kWh. Kosilnico od zunaj največkrat opere dež, mi pa jo občasno lahko tudi očistimo tako, da odstranimo zgornje ohišje in očistimo z mokro krpo prah in drugo nesnago, ki lahko zaide pod pokrov. Pri boljših napravah, ki imajo nivo zaščite IPX5, pa lahko kosilnico tudi operemo pod tekočo vodo (NE z visokotlačnim čistilcem).