Nasveti

Na kaj biti pozorni pri nakupu škropilnice

Na kaj biti pozorni pri nakupu škropilnice

Ste vedeli, da je učinek pri škropljenju v 80 % odvisen od nanosa in samo 20 % od sredstva, ki ga nanašamo? Ravno zato je poleg primernega časa za škropljenje potrebno izbrati kvalitetno opremo, ki bo omogočila primeren nanos škropilnega sredstva za vaše rastline. Če želimo, da bo od škropljenja kakršen koli učinek se moramo držati nekaj osnovnih pravil.

Izbrati moramo primeren čas za to opravilo. Zgodaj zjutraj (ko ni več rose) ali pozno zvečer. Čez dan (med 10. in 17. uro) ne škropimo kajti takrat bo absorpcija sredstva v rastline manjša, nanos pa bo  zaneslo zaradi prisotnosti vzgonskega tlaka, ki bo zaradi pregretih tal in rastlin odnašal sredstvo za škropljenje. 

Naslednja pomembna stvar pri nanosu škropilnega sredstva, je velikosti kapljic. V kolikor želimo, da bo sredstvo, ki ga nanašamo delovalo, moramo poškropiti vsaj 70 % listne površine ne da bi pri tem sredstvo odtekalo iz rastlin. Tukaj je pomembna predvsem velikost kapljic, ki jih nanašamo na rastline. Kapljice morajo biti velike do 0,5mm, če so večje postanejo pretežke in spolzijo iz listov in je naše delo zaman. Takšen efekt dosežemo le s kvalitetnim orodjem za škropljenje. 

Škropilnice najbolj enostavne izdelave so ročne škropilnice katerim sami z ročico ustvarimo pritisk.  Ta poganja tekočino skozi škropilno cev in šobe. Pri škropilnicah katerim pritisk dovajamo ročno poznamo več modelov. Od ročnih, ramenskih do nahrbtnih. Ročne škropilnice, ki jih nosimo v roki in so narejene do volumna 2 litra, so primerne za škropljenje posameznih manjših rastlin ali za osvežitev rastlin z vodo. Ramenske škropilnice imajo pas, ki si ga lahko obesimo čez ramo in so narejene do volumna 12 litrov, največkrat od 5 do 8 litrov, kar omogoča uporabo za manjše vrtove, večje skupine rastlin in krošnje manjših sadnih dreves. Zadnje v tem sklopu so nahrbtne škropilnice katere imajo naramnice in si jih lahko enostavno oprtamo na ramena kot nahrbtnik. Te škropilnice omogočajo lažje gibanje in veliko večji rezervoar od 12 pa vse do 20 litrov. To omogoča nemoteno delo na večjih površinah. Prednost nahrbtnih škropilnic je, da eno roko uporabljamo za »pumpanje« (dovajanje pritiska), drugo pa za sprotno škropljenje. Tako lahko nemoteno opravljamo obe stvari hkrati. Ob nakupu tovrstnih škropilnic bodite pozorni ali imajo orodja vgrajen manometer, ki bo kazal trenuten pritisk v rezervoarju ali pa varnostni ventil, ki bo ob premočnem pritisku izpustil višek zraka iz škropilnice. 

Sledijo škropilnice pri katerih nam ni potrebno ročno dovajati pritiska ampak to za nas naredi elektromotor. To so baterijske oziroma akumulatorske škropilnice. Pri nakupu teh moramo biti pozorni na čas delovanja škropilnic in ali imajo litij-ionsko baterijo, ki je veliko lažja in močnejša od klasičnih baterij. Te škropilnice nudijo zadovoljstvo pri delu, saj se z njimi ne bomo utrudili in obenem ne bomo poslušali brnenja bencinskega motorja na našem hrbtu. Takšne škropilnice so še posebej primerne za delo v zaprtih prostorih kot so steklenjaki in plastenjaki, saj ne oddajajo škodljivih izpušnih plinov. Prav tako se jih lahko uporablja za škropljenje večjih rastlinjakov ali vinogradov saj so baterije v današnjem času izredno napredovale, kar nam omogoča daljše obdobje dela s tovrstnim orodjem. 

ŠKROPILNICA NAH. BAT. DIMARTINO ELECTRA 16 AGM

195,10 
Nahrbtna baterijska črpalka Electra 16 je varna in zelo učinkovita. Lahko se uporablja za nego vrtov, sadovnjakov in rastlinjakov. Črpalka

Na koncu se posvetimo še najmočnejšim škropilnicam in to so škropilnice, ki jih poganja 2 taktni bencinski motor. Pri izbiri teh priporočamo nakup preverjenih proizvajalcev Kot so Cifarelli, ki ima v svojem asortimaju najmočnejšo škropilnico na svetu, Stihl in Solo. Te škropilnice lahko uporabljate za večje vinograde, sadovnjake ali vrtove in njive. Škropilnica bo delala dokler ji boste le dotakali gorivo in vlivali škropilno tekočino. Pri nakupu bodimo pozorni, da ima škropilnica dobro ergonomijo oprtnika, saj so motorne škropilnice veliko težje kot ostale prej omenjene. Pomembna stvar na katero moramo biti pozorni je tudi aluminijasto nosilno ogrodje, ki je ob enem lahko in dovolj čvrsto za delo s strojem. Preverimo tudi ali je krmilna ročica nastavljiva v vse smeri in ali ima škropilnica sistem za dušenje vibracij. 

Ob nakupu se prepričajte ali ima prodajalec omogočeno poprodajno podporo, se pravi rezervne dele in servis za dotične stroje. Predvsem pa ne smemo pozabiti na zaščitno opremo med samim delom. 

ŠKROPILNICA NAH. MOT. CIFARELLI M1200

538,35 
Izjemno kvalitetna nahbtna motorna škropilnica M1200 italijanskega proizvajalca Cifarelli z več kot 50 letno tradicijo.