Nasveti

Kako izbrati primerno snežno frezo?

Kako izbrati primerno snežno frezo?

Zima se počasi približuje z njo pa tudi vsa snežna opravila, ki spadajo zraven. Od smučanja na belih površinah, uživanja ob toplih kaminih, prelepe belo obarvane pokrajine, kot tudi čiščenje snega in težave z akumulatorji v naših vozilih. V zimskih časi je eno najbolj mukotrpnih opravil, ki jih moramo opravljati zunaj, čiščenje naših parkirnih mest in dovoznih poti. Verjetno vsi poznamo občutek, ko se zjutraj zbudimo in je čez noč zapadla večja količina snega in nam ne preostane drugega kot, da v roke vzamemo lopato in se zapodimo v ves novozapadli sneg, da nam bo uspelo priti na delo, odpeljati otroke v vrtec ali oditi po opravkih. Kot za vsa težja fizična dela velja, da si želimo delo olajšati in zato smo si ljudje izmislili naprave, ki nam pri težjih opravilih omogočajo lažje in hitrejše opravljanje zahtevnih nalog. Eden takšnih strojev je definitivno snežna freza, katero je potrebno le usmerjati in opravi delo namesto nas. 

Po premisleku, ko se odločimo, da si bomo v zimskih časih olajšali delo ter si priskrbeli snežno frezo, sledi izbira primernega stroja za naše potrebe. Tako kot pri vseh strojih je tudi pri snežnih frezah ponudba precej nasičena in ravno zaradi tega je potrebno vedeti nekaj osnovnih smernic o snežnih frezah, da si lahko priskrbimo stroj, ki bo ustrezal našim potrebam.

Prva stvar na katero moramo biti pozorni je motor snežne freze. Pri izbiri motorja se po navadi osredotočamo zgolj na moč motorja, a prav tako je pomembna trajnost, katero nam lahko zagotovijo le najbolj uveljavljeni proizvajalci motorjev kot so Honda in Briggs & Stratton. Pomemben dejavnik pri izbiri moči motorja snežne freze igra lokacija in teren na

katerem bo stroj delal. V primeru, da imate večje površine, ki jih je potrebno očistiti in če ste v regiji kjer zapade večja količina snega boste definitivno potrebovali močnejši motor kot nekdo, ki živi v regiji z manj snežnimi padavinami in ima za očistit zgolj dovoz in parkirno mesto za avto ali dva.

Prav tako bomo za moker sneg potrebovali močnejši motor kot če konstantno čistimo suh lahek sneg za katerega bo zadoščala snežna freza z manjšo močjo motorja. Pri nakupu bodimo pozorni na to ali ima prodajalec pooblaščen servis za stroj in za motor stroja. 

Nasleden pomemben faktor pri izbiri snežne freze je ali izberemo eno ali dvostopenjsko snežno frezo. Enostopenjske snežne freze imajo v sebi spiralo, ki ob enem skrbi za zajemanje in izmet snega skozi izmetno cev. Te freze so primerne za manjše površine s suhim snegom, saj v primeru večje količine mokrega snega spirala nebi mogla potiskati snega skozi izmetno cev.

Dvostopenjske snežne freze za razliko od enostopenjskih, pri katerih ves sneg obdeluje zgolj spirala, imajo vgrajen tudi izmetni ventilator, katerega naloga je, da zmleti sneg potiska skozi izmetno cev in tako olajša delo spirali. Dvostopenjske snežne freze so tako veliko primernejše za obdelavo večjih količin kompaktnega in mokrega snega. 

Tretja zelo pomembna stvar pri izbiri snežne freze je sam oprijem stroja na podlago. Na izbiro imamo freze z navadnimi gumijastimi kolesi ali freze z gosenicami. Gosenice nam bodo na neravni podlagi (makadamske poti) in na podlagi z veliko naklona nudile precej boljši oprijem.

Tudi samo manevriranje je s frezo, ki ima gosenice precej lažje, zato so priporočljive za osebe šibkejših fizičnih konstitucij. Na zaledenelih podlagah pa nam bo boljši oprijem nudila snežna freza opremljena z gumami in verigami za sneg. 

Na samem koncu se posvetimo še komfortnim dodatkom na snežnih frezah. Veliko strojev ponuja kar nekaj različnih komfortnih dodatkov, ki nam bodo olajšali čiščenje snega. V prvi vrsti preverimo ali ima stroj delovno luč, saj velikokrat delamo s strojem v zgodnjih jutranjih urah, ko je še tema in nam bo ta delovna luč še kako pomagala pri našem opravilu. Naslednja stvar so grelne ročke, ki bodo naše roka ohranile tople. Nekateri modeli snežnih frez imajo vgrajen električni vžig, kar nam bo v veliki meri olajšalo prižig samega stroja, ta dodatek je priporočljiv za starejše osebe in osebe z manjšo fizično močjo, saj nam nebo treba vleči vžigalne vrvice. Ob nakupu prav tako preverimo ali ima snežna freza električno nastavljiv izmetni žleb, kar nam bo prihranilo veliko časa pri nastavljanju smeri snežnega izpuha. 

Pri nakupu dobro premislimo kakšen teren bomo čistili, kakšen sneg bomo čistili, predvsem pa bodimo pozorni na to, da bomo kos stroju katerega želimo kupiti. Pred uporabo in zagonom nove snežne freze poskrbimo, da smo s strojem dobro seznanjeni in smo si vzeli čas, da preberemo navodila uporabe in jim dosledno sledimo. V kolikor imamo pomisleke glede uporabe in vzdrževanja snežne freze se takoj obrnimo na servis prodajalca, ki nam bo s svojo strokovno pomočjo znal svetovati kaj in kako narediti, da bo stroj deloval brez nepotrebnih težav. 

Izberite v trgovini

PRIKLJUČEK SNEŽNA FREZA 80cm ( DVOSTOPENJSKA) MUTA

932,93 
DELOVNI SISTEM dvostopenjski: na prvi stopnji polževi spirali, na drugi stopnji ventilator-puhalnik VSTOPNI VRTLJAJI max 950 obr/min

PRIKLJUČEK SNEŽNA FREZA 60cm ( DVOSTOPENJSKA) MUTA

779,09 
Priključek dvostopenjska snežna freza, delovne širine 60cm. Odmetavanje snega s pločnikov, parkirnih prostorov, ozkih poti, zelenic,… Zelo primerna za čiščenje

FREZA SNEŽNA SNAPPER SNL924R

1.133,10 
Dvostopenjska snežna freza priznanega proizvajalca Snapper. Model SNL924R predstavlja manjšo izvedbo dvostopenjske snežne freze delovne širine frezanja 61cm.

PRIKLJUČEK FREZA SNEŽNA ZA EUROSYSTEMS P70

855,00 
PRIKLJUČEK FREZA SNEŽNA ZA EUROSYSTEMS P70 Dvostopenjska snežna freza 55 cm priznanega italijanskega proizvajalca Eurosystems s 40 letno tradicijo, nova,

FREZA SNEŽNA CANADIANA CM 691150E

1.460,00 
Kanadska snežna freza je dvostopenjska snežna freza opremljena z motorjem Briggs & Stratton 1150 Snow Series ™. Ponuja številne funkcije:

FREZA SNEŽNA MURRAY ML61900R

999,00 
Ta model predstavlja manjšo izvedbo dvospopenjske snežne freze širine frezanja 61cm.

FREZA SNEŽNA MURRAY MM741450E

1.719,00 
Dvostopenjska snežna freza priznanega proizvajalca Murray. Ta model predstavlja večjo, močnejšo in dobro opremljeno izvedbo snežne freze.. Delovna širina frezanja

FREZA SNEŽNA SNAPPER SNP2132SE

2.720,00 
Dvostopenjska snežna freza priznanega proizvajalca Snapper. Model SNP2132SE predstavlja večjo, močnejšo in dobro opremljeno izvedbo snežne freze za profesionalno uporabo.

FREZA SNEŽNA 84cm CUB CADET 933 SWE

2.799,00 
Samohodna snežna freza, ki ima 6 prestav naprej in 2 prestavi nazaj.

FREZA SNEŽNA TITAN 930H HONDA GX270

1.938,00 
Zelo robustna ter močna snežna freza Ma.ri.na Titan 930H.

FREZA SNEŽNA TITAN 624H HONDA GX200

1.045,00 
Zelo močna ter robustna snežna freza Titan 624H Ma.ri.na.