Nasveti

Kako izbrati INOX cisterno za vino

Kako izbrati Inox cisterno za vino

Z jesenjo se pričnejo zunaj tudi prva jesenska opravila. Eno izmed bolj »aktualnih« opravil v jesenskem času, je trgatev. Celo leto smo se trudili in skrbeli za naš vinograd. Ga kosili, »spod-obirali«, vezali, “špricali”, in sedaj je končno napočil čas, da poberemo sadove našega celoletnega dela in začnemo sladko grozdje spreminjati v vino.

Predelava grozdja v vino se začne s trgatvijo. Že med samim postopkom trganja grozdja istočasno grozdne jagode tudi že meljemo. Za ta postopek se po večini uporabljajo pecljalniki, ki grozdnih jagod ne zmeljejo v celoti, vendar povzročijo, da jagode zgolj počijo, obenem pa imajo funkcijo, da grozdne jagode ločijo od pecljev.
Grozdje vsebuje, seveda odvisno od sorte in dozorelosti, med 120 in 250g sladkorja na liter soka. Sladkorji, ki jih najdemo v soku, so glukoza in fruktoza, poleg sladkorjev pa v soku najdemo tudi druge minerale in organske kisline. Bolj pomembni za sam proces sta vinska in jabolčna kislina.

Naslednji postopek je stiskanje ali po domače »prešanje«, tukaj ločimo vse trde delce grozdnih jagod od samega soka. Nato se mošt stoči v sode ali jeklene inox cisterne.

Tu se opravi mlečnokislinska fermentacija ali razkis. Nato sledi postopek fermentacije ali alkoholno vrenje. V pridelavi vina je ta faza izjemno pomembna, saj v njej kvasovke, ki smo jih dobili iz grozdnih jagod ali jih dodamo naknadno, spreminjajo sladkor v alkohol.
Za vse te postopke je potrebno imeti kvalitetno opremo, da ne prihaja do nevšečnosti, kot so prepust zraka in onesnaženja vina. Za samo fermentacijo je zelo pomembna izbira kvalitetne cisterne, saj se lahko ob najmanjših nepravilnostih cisterne poslovimo od letine.

Za shranjevanje in fermentacijo vina obstajajo namenske cisterne iz nerjavečega jekla specifične za potrebe vinarstva.
Poskrbeti moramo, da cisterno iz nerjavečega jekla kupimo pri priznanem proizvajalcu shranjevalnih cistern z dolgoletno tradicijo, ki nima ali pa je že odpravil napake v svoji proizvodnji. Če kupujemo cisterne Slovenskih proizvajalcev, moramo preveriti, ali imajo vse potrebne certifikate n ali se ukvarjajo z izdelavo še kakšnih drugih posod za shranjevanje živil iz nerjavečega jekla (oljarska ali druga živilska industrija).

Pozorni moramo biti tudi na samo kvaliteto nerjavečega jekla in debelino stranic. Priporočamo da pred nakupom povprašate ali je cisterna narejena iz AISI 304 inox pločevine debeline od 1,0-2,5 milimetra. Lahko izberemo klasično izvedbo cisterne ali cisterno s plavajočim pokrovom. Slednja omogoča sprotno prilagajanje prostornine posode količini vina. Stožčasta oblika plavajočega pokrova bo poskrbela, da se pod pokrovom ne zadržuje zrak, ki kvari vino. Pokrov v tem primeru zatesnimo s parafinskim oljem. Dodatno pozornost pri nakupu moramo usmeriti tudi ventilom in pipam, ki naj bodo iz inoxa ali kromastega mesinga. Vsekakor ni zanemarljivo, da ima cisterna ojačane robove, ki pa so brez ostrih robov. Še posebej bodimo pozorni na ojačane robove pri nakupu cistern nad 2000 l, kjer je priporočljivo da je rob ojačan s cevjo. Zaradi same stabilnosti cisterne preverite ali ima cisterna fiksno privarjene noge. Za lažjo uporabo pa nam bo prav prišlo konusno dno z izpustom. Cisterna prav tako ne sme imeti mrtvih robov zaradi lažjega čiščenja predvsem pa za to, da se za robovi ne nabira umazanija.

Oboroženi z vsemi temi informacijami ste sedaj pripravljeni na nakup cisterne iz nerjavečega jekla, ki vam bo služila še za vrsto dobrih vinskih letin.