Kmalu se bo začela pomlad in z njo tudi prva spomladanska opravila. Eno izmed teh opravil je obrezovanje sadnega dreva in vinogradov.
Se odločate za nakup vakuumskega aparata s katerim boste varno shranjevali svoja živila in jim s tem enormno podaljšali življenjsko dobo in s shranjevanjem živil privarčevali veliko denarja. V spodnjem zapisu se bomo sprehodili skozi funkcije, ki so pomembni pri nakup vakuumskega aparata ter samem rokovanju z le tem. Srečali se bomo z izrazi kot so podtlak, črpalni volumen, nazivna moč,…
Tako, kot pri vseh strojih je pomembno pomisliti na moč tudi pri vakuumskih aparatih, a tu gre za vakuumsko moč oziroma podtlak. Podtlak se meri v negativnih milibarih in nam pove kakšen podtlak (vakuum) lahko stroj ustvari. Večji kot je podtlak več zraka lahko odstranimo iz vrečke in tako so naša živila bolj zaščitena pred mikroorganizmi.
Nasleden pomemben del vakuumskega aparata je sama črpalka, ki sesa zrak iz vrečke ali posode. Poznamo dve vrsti črpalk, ki se uporabljajo v vakuumskih aparatih in sicer membranska in batna črpalka. V aparatu sta lahko tudi dve takšni črpalki, kar pomeni, da bo hitrost vakuumiranja enkrat hitrejša (odvisno seveda od moči črpalke). Aparati z dvema močnejšima črpalkama se priporočajo za uporabnike, ki shranjujejo večje količine vrtnin, obsežno pakiranje mesa s kolin in pakiranje velikih količin suhomesnih izdelkov in bo skrajšalo sam čas vakuumiranja. Pri črpalkah lahko zasledimo tudi podatek črpalni volumen, ki nam pove kolikšen volumen zraka je aparat zmožen izčrpati v eni minuti. Večji črpalni volumen torej pomeni hitrejše črpanje zraka iz posod ali vrečk.
Izbira ročne ali avtomatske funkcije vakuumiranja. Pred nakupom bodimo pozorni ali ima aparat ročno in avtomatsko funkcijo vakuumiranja. Zakaj je to pomembno. Pri avtomatski funkciji bo vakuumirni aparat izsesal zrak do maksimalnega podtlaka, ki ga omogoča črpalka. Ta funkcija je uporabna za živila, ki ne vsebujejo večjo količino vlage, kot so suhomesnati izdelki, oreščki in podobno. Pri svežih živilih, ki vsebujejo večjo količino vlage pa bo ta funkcija naredila več škode kot koristi. Tako bo aparat posesal ne samo zraka pač pa tudi tekočino v živilih, ki lahko uniči naš vakuumirni aparat. Zato se pri svežih živilih uporablja ročna funkcija vakuumiranja pri kateri lahko sami določamo količino izsesanega zraka in v primeru, da začne aparat sesati tekočino enostavno končamo z izsesavanjem ter vrečko zavarimo. Pri nekaterih proizvajalcih je ta funkcija označena kot mehko ali delikatno vakuumiranje.
Ravno zaradi zgoraj omenjenega primera je dobro, da preverimo ali ima aparat senzor za tekočine, ki v izčrpanem zraku zazna tekočino in nemudoma izklopi črpalko, da ne bi prišlo do uničenja le te. Nekateri vakuumirni aparati imajo na konzoli tudi opozorilno lučko, ki opozarja na pretirano vsebnost tekočine v izsesanem zraku in vam nudi dovolj časa, da prekinete z vakuumiranjem pred poškodbo aparata. Poleg senzorja za tekočine imajo nekateri aparati tudi preventivne zbirnike za odvečno tekočino, ki odvečno tekočino po kapljicah shranjujejo v posebne posodice in s tem preprečujejo, da bi tekočina prišla do ogroženih delov aparata.
Dotaknimo se še komfortnih funkcij, ki jih lahko najdete v nekaterih modelih vakuumirnih aparatov.
Prva taka funkcija je prostor za folijo v notranjosti aparata, ki bo omogočila da imamo rolo folije shranjeno znotraj vakumirnega aparata in porabimo točno toliko folije kot jo potrebujemo. Pri samem vakumiranju bo folija stala pri miru in nas ne bo motila.
Naslednja zelo priročna funkcija je možnost vakumiranja posod. Nekateri proizvajalci poleg folije ponujajo tudi svoje posode za vakuumiranje. S temi posodami bomo še bolj ekološko odgovorni in hrana, ki jo sproti porabljamo bo zdržala še dlje. Ob aparatu zraven dobimo še nastavek za sesanje zraka iz posode, kar je sila enostaven in učinkovit proces shranjevanja sveže hrane. zunanjo baterijo pa je zgodba nekoliko drugačna. Zaradi večje baterije (ki ni omejena na velikost škarij) imajo takšne škarje več moči in lahko posledično režejo debelejše veje. Tudi sama teža škarij se zaradi zunanje baterije, ki nam je ni potrebno nositi v roki zmanjša. Te škarje so primerne za obdelovanje večjih drevesnih in vinogradniških površin saj nam večja baterija omogoča rezanje debelejših vej in daljšo uporabo. Čas polnjenja baterije znaša nekje med 2,5 in 3,5 urami.
Na koncu se dotaknimo še širine vakuumskega kanala. Z širino vakumskega kanala je pogojena tudi največja velikost vrečk, ki jih na tem aparatu lahko uporabljamo. V tem primeru, si moramo odgovoriti
Dobro je izbrati škarje katere imajo zaslon, ki vas opozarja na procent napolnjenosti baterije in število rezov, ki ste jih že opravili. Material ročaja škarij bo vodilo pri udobnem delu, saj nam bodo prijetnejši materiali in ergonomsko oblikovani ročaji nudili veliko večjo mero udobja. Pri rezu na večjih površinah priporočamo tudi etui, v katerega jih lahko odložimo in sprostimo roki za dodatna opravila. Pri samem nakupu pa se je dobro pozanimati tudi o informaciji ali imajo škarje možnost teleskopskega podaljška s katerim bomo lahko višje veje rezali brez uporabe lestev, kar bo samo delo naredilo veliko bolj varno in hitro. Nekateri modeli imajo možnost baterijskega teleskopskega podaljška, ki se preko brezžičnega signala povežejo s škarjami.